
Arizona Administrative Register / Secretary of State
Semiannual Index
SUMMARIES OF ATTORNEY GENERAL OPINIONS
The Secretary of State’s Office is required to publish summaries of Attorney General Opinions under A.R.S. § 41-1013(B)(4).
The following Attorney General Opinions were issued between July 1 and December 31, 2005. For copies of these opinions,
call (602) 542-5025 or view them online at the Attorney General’s web site:

 http://www.azag.gov/opinions/index.html

Opinion
Number Date of opinion Opinion summary

No. I05-004 July 25, 2005 Re: Open Meeting Law Requirements and E-mail to and from Members of a Public
Body 
Summary Answer
Board members must ensure that the board’s business is conducted at public meet-
ings and may not use e-mail to circumvent the OML requirements. When members
of the public body are parties to an exchange of e-mail communications that involve
discussions, deliberations or taking legal action by a quorum of the public body
concerning a matter that may foreseeably come before the public body for action,
the communications constitute a meeting through technological devices under the
OML. While some one-way communications from one board member to enough
members to constitute a quorum would not violate the OML, an e-mail by a mem-
ber of a public body to other members of the public body that proposes legal action
would constitute a violation of the OML.

No. I05-005 October 24, 2005 Re: Augmenting AIMS Scores Based on Grades in Certain Courses
Summary Answer
Students may add points to their AIMS scores to fulfill graduation requirements
based on grades received in the courses that satisfy the eleven and one-half credits
the State Board specifies in Arizona Administrative Code (“A.A.C.”)
R7-2-302(1)(a-f).

No. I05-006 November 14, 
2005

Re: Campaign Finance Reports Filed By Candidates Pursuant to A.R.S.
§§ 16-941(B)(2) and -958
Summary Answer
Under the Citizens Clean Elections Act (the “Act”), nonparticipating candidates
must file campaign finance reports with the Secretary of State when their cam-
paigns reach certain statutory thresholds in collections or spending. The Act
requires the Citizens Clean Elections Commission (the “Commission”) to prescribe
the form for these and other reports that the Act requires. A.R.S. § 16-956(A)(3).
The Commission has adopted rule R2-20-109, which requires that reports filed pur-
suant to A.R.S. §§ 16-941 and -958 contain the same information regarding receipts
and disbursements as A.R.S. § 16-915 requires.

No. I05-007 December 20, 
2005

Re: Reporting Responsibilities of Teachers and School Volunteers under A.R.S.
§ 13-3620
Summary Answer
1. Teachers must immediately and independently ensure that the information
regarding suspected abuse is reported to a peace officer or child protective services.
Section 13-3620(A), A.R.S., (the Reporting Statute) requires all school personnel
who reasonably believe that a minor is or has been a victim of child abuse or
neglect to “immediately report or cause reports to be made of [the] information to a
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peace officer or to child protective services.” Although informing a principal or
other supervisor is advisable, this does not necessarily satisfy the teacher’s duty to
ensure that the information regarding the suspected abuse is conveyed to a peace
officer or child protective services.
2. A school volunteer is required to report suspected abuse under the Reporting
Statute if the volunteer is responsible for the care or treatment of a child.
3. Whether a particular volunteer has a duty to report child abuse depends on the
facts and circumstances. School volunteers who perform administrative tasks or
assist teachers are generally not responsible for the care or treatment of children;
however, there may be volunteers who, for example, accompany children on field
trips or perform other functions in which, based on the facts and circumstances,
they are responsible for the care of children.
4. A volunteer who has a duty to report does not necessarily satisfy this responsibil-
ity by reporting the matter to a teacher or other school employee. The volunteer
must ensure the information is conveyed to a peace officer or child protective ser-
vices.

No. I05-008 December 28, 
2005

Re: Affiliated practice relationships between dental hygienists and dentists
Summary Answers
1. The general and direct supervision requirements in Arizona Revised Statutes
(“A.R.S.”) §32-1281 do not apply to affiliated practice relationships. Instead,
A.R.S. § 32-1289(H) requires a dentist in an affiliated practice relationship to “be
available to provide an appropriate level of contact, communication, and consulta-
tion with the affiliated dental hygienist.”
2. The supervision limitation in Arizona Administrative Code (“A.A.C.”)
R4-11-603 does not apply to affiliated practice relationships which are governed by
A.R.S. § 32-1289.
3. Section 32-1289(G)(2) authorizes the Board to adopt a rule limiting the number
of affiliated practice relationships in which dentists and hygienists may participate.

No. I05-009 December 29, 
2005

Re: Public Benefits under Federal Law and A.R.S. § 46-140.01
Summary Answers
1. Programs identified as federal public benefits in the DHHS Notice dated August
4, 1998 are not subject to the requirements of A.R.S. § 46-140.01 because A.R.S.
§ 46-140.01 expressly applies only to “state and local public benefits.” The pro-
grams identified in the DHHS notice are, however, subject to the eligibility restric-
tions, and verification and reporting requirements that apply to federal public
benefits as set forth in 8 U.S.C. § 1611 and other federal laws.
2. Programs identified in 8 U.S.C. § 1611(b) or 8 U.S.C. § 1621(b) as exceptions to
the alienage eligibility restrictions that otherwise apply to federal public benefits
and state and local public benefits are not subject to the requirements of A.R.S.
§ 46-140.01.
3. Programs listed in the U.S. Department of Justice Notice of Final Order dated
January 16, 2001, as necessary for the protection of life or safety, are not subject to
the requirements of A.R.S. § 46-140.01 if the programs are community based, pro-
vide in-kind (non-cash) services, and do not condition the provision of assistance,
the amount of assistance provided, or the cost of assistance provided on the individ-
ual recipient’s income, as required by 8 U.S.C. § 1621(b)(4).
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