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Be it enacied by the Legislature of the State of Arizona:

Section 1. Section 16-442, Arizona Revised Statutes, is amended to
read:

16-442. Committee approval; _adoption of vote tabulating

equipment: experimental use: emergency

A. The secretary of state shall appoint a committee of three persons,
to consist of a member of the engineering college at one of the universities,
a member of the state bar of Arizona and one person familiar with voting
processes in the state, no more than two of whom shall be of the same
political party, whe AND AT LEAST ONE OF WHOM SHALL HAVE AT LEAST FIVE YEARS
OF EXPERIENCE WITH AND SHALL BE ABLE TO RENDER AN OPINION BASED ON KNOWLEDGE
OF, TRAINING IN OR EDUCATION IN ELECTRONIC VOTING SYSTEMS, PROCEDURES AND
SECURITY. THE COMMITTEE shall investigate and test the various types of vote
recording or tabulating machines or devices which THAT may be used under this
article. They shall submit their recommendations to the secretary of state
who shall make final adopticon of the type or types, make or makes, model or
models to be certified for use in this state. The committee shall serve
without compensation.

B. On completion of acquisition of machines or devices that comply
with the help America vote act of 2002 (P.L. 107-252), machines or devices
used at any election for federal, state or county offices may only be
certified for use in this state and may only be used in this state if they
comply with the help America vote act of 2002 and if those machines or
devices have been tested and approved by a laboratory that is accredited
pursuant to the help America vote act of 2002.

C. After consultation with the committee prescribed by subsection A,
the secretary of state shall adopt standards that specify the criteria for
loss of certification for equipment THAT WAS used at any election for
federal, state or county offices and that was previously certified for use in
this state. On loss of certification, machines or devices used at any
election may not be used for any election for federal, state or county
offices in this state unless recertified for use in this state.

D. The secretary of state may revoke the certification of any voting
system cr device for use in a federal, state or county election in this state
or may prohibit for up to five years the purchase, lease or use of any voting
system or device leased, installed or used by a person or firm in connection
with a federal, state or county election in this state, or both, if either of
the following occurs:

1. The person or firm installs, uses or permits the use of a voting
system or device that is not certified for use or approved for experimental
use in this state pursuant to this section.

2. The perscn or firm uses or includes hardware, firmware or software
in a version that is not certified for use or approved for experimental use
pursuant to this section in a certified voting system or device.
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E. The governing body of a city or town or the board of directors of
an agricultural improvement district may adopt for use in elections any kind
of electronic voting system or vote tabulating device approved by the
secretary of state, and thereupon the voting or marking device and vote
tabulating equipment may be used at any or all elections for voting,
recording and counting votes cast at AN election.

F. The secretary of state or the governing body may provide for the
experimental use of a voting system or device without a final adoptien
thereof, and its use at the election is as valid as if the machines had been
permanently adopted.

G. After consultation with the committee prescribed by subsection A,
the secretary of state may approve for emergency use an upgrade or
modification to a voting system or device that is certified for use in this
state if the governing body establishes in an open meeting that the election
cannot be conducted without the emergency certification. Any such emergency
certification shall be Timited to no more than six months. At the conclusiaon
of the certification period the voting system or device shall be decertified
and unavailable for future use unless certified in accordance with this
section.

Sec. 2. Applicability

This act applies to appointments made by the secretary of state after
January 3, 2011.
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